Vedeli ste, že aj zvieratá môžu lietať? Ak sa rozhodnete zobrať na zahraničnú cestu lietadlom aj svojho psa, jednoducho si ho pribaľte do batožiny!

01.02.2012 08:17

Zviera zhruba do 5 kilogramov si môžete zobrať so sebou na palubu lietadla. Väčšie zvieratá je potrebné prepravovať v batožinovom priestore. Pre zviera to znamená nutnosť prepravky. Pri kúpe sa radšej predávajúceho spýtajte, či je vhodná aj pre let (transport) lietadlom. Klietka pre psa musí byoznačená visačkou, na ktorej je meno a adresa majiteľa.Dajte do klietky zvieratku aspoň hračku, aby sa cítilo lepšie. Niekedy je v podpalubí lietadla zima, preto treba Vášmu zvieratku pribaliť do prepravky napríklad deku, alebo teplejšie oblečenie. Zvieratá bývajú často po lete lietadlom oslabené stresom a prechladnuté. Stres možno eliminovať upokojujúcimi tabletkami. Poraďte sa vopred s veterinárom a radšej mu dajte predpísať utišujúce prostriedky, ktoré budete môcť v prípade potreby použiť.Nezabúdajte na tekutiny!

Každý pes, mačka, či iné zviera, ktoré sa rozhodnete zobrať do štátov EÚ musia byť čitateľne označené, čipované . Zvieraťu sa aplikuje pod kožu mikročip, ktorý obsahuje číslo a kód krajiny. Podmienkou vycestovania je vlastný cestovný pas zvieraťa, tzv. “Pet passport.” Okrem toho musí byť v ňom označené, či bolo očkované proti besnote. Pri vycestovaní si treba zistiť konkrétne podmienky prijimajucej krajiny, a leteckej spoločnosti.